“Waar haal ik het licht vandaan?”

Glimworm_Light Oled_Structuur_Marc_Bongaerts Flying_Future_002_IngoMaurer_Marc_Bongaerts Double_C-Future_OLED Oled_Chandelier_Marc_Bongaerts_LR OLED_Early_Future_1_Ingo_Maurer_Marc_BongaertsLR Torafu-Architects_Yozakura_OLED_Light-Installation_1

De lamp heeft zijn tijd gehad. Hoe nu verder? De toekomst is aan het licht. Licht dat uit de wand, uit de vloer of uit het plafond komt. Of zelfs uit een kast of een raam. Niet meer als één klein lichtbronnetje, met alle tekortkomingen van dien! Weg met al die nare slagschaduwen en donkere vlekken op de wanden en of plafonds. De gloeilamp die voor kort nog te koop was, is na honderd jaar afgeschaft. Hij mag niet meer worden gebruikt. Voor vele mensen is dit een hard gemis, want de lamp had wel een mooie kleurweergave. Warm en zacht. Bovendien gaf de gloeilamp te weinig licht. Nu is er de Led, die veel kleiner en compacter is en waar maar een klein stroompje doorheen gaat. Dus veel efficiënter en zuiniger dan die gloeilamp uit de negentiende eeuw! Althans dat denken we nu!  Maar intussen is deze lichtbron ook al weer achterhaald. Zo snel gaat de techniek. Waarom investeren we er dan nog steeds in? Intussen is er de Oled. Een prachtige medium. Veel duurzamer dan de Led ook nog eens erg milieubewust. Hierbij is nog beter gekeken naar het hergebruik van alle componenten. De Led is veel vervuilender dan menig mens vermoedt. Dit ligt in het feit dat op de strips waar de led [lighting emiting diode] zitten, fosfor wordt toegevoegd. Dit is gemeen en vervuilend spul.

Een Oled [Organic Lighting Emiting Diode] is opgebouwd uit 3 verschillende layers. De emmiterende laag, die met aan één zijde de anode en  aan de andere zijde de kathode is verbonden. De emmiterende laag licht op waneer er spanning over de anode en kathode gelegd wordt. Er bestaan 2 typen Oleds. Gemaakt uit polymeer [polymeerketens] en de andere uit klein moleculen.  Het moet gezegd worden, maar polymeer Oleds zijn moeilijker te produceren, maar gemakkelijker in gebruik.

Het grote voordeel is dat ze erg dun zijn en erg weinig energie nodig hebben om op te lichten. Je kunt de vlakken ook gemakkelijk buigen, zodat je er ook andere vormen mee kunt maken. Oleds kun je ook een ramen verwerken. Immers passen ze gewoon tussen een glasplaat, zodat je hele ruiten kunt uitlichten of zelfs in vlakken kunt werken. ‘S avonds worden ze ondoorzichtig. Overdag kun je er gewoon doorheen kijken, zodat verschillende toepassingen en effecten mogelijk zijn. Je kunt een kroonluchter aan het plafond  hangen, die uit lichtgevende plaatjes bestaat. Je kunt ook je feestjurk of -pak van verlichting voorzien, zodat je het stralende middelpunt van het feestje bent. Je kunt de wand achter of het plafond boven je zithoek zachtjes laten opgloeien. Je kunt het licht om een ronde kolom plooien. Het is zacht licht, waar je gewoon in kunt kijken zonder met je ogen te hoeven knipperen. Het is als “de hemel op een bewolkte dag”.

Helaas verkeren de Oleds nog een experimenterende fase, maar daar komt snel verandering in. Ook zijn er nog wel de technische beperkingen, zoals de afmetingen van de vlakken, maar als het goed is, wordt hier hard aan gewerkt. Binnenkort zullen ook veel grotere of langere vlakken zonder onderbrekingen beschikbaar worden. De uitdaging zit nu nog in het vinden wat me deze vlakken te doen als ze géén licht uitzenden!

 

< Terug naar blog
Top